Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány, energiaaudit

Mennyit fogyaszt a háza?

Mennyit fogyaszt a háza?

Energetikai tanúsítvány

Segítségünkkel megtudhatja, mennyi megtakarítást jelenthet Önnek az energiahatékony felújítás.

Az egyre növekvő környezetszennyezés, a pazarlás és az energiaárak drasztikus emelkedése mindannyiunk fejében megkongatja a vészharangokat. Egyre többet hallunk a környezettudatos életmódról és 2002 óta az Európai Unió is direktívában írja elő a mértéktelen energiafogyasztás és környezetszennyezés csökkentését.

Ennek megfelelően Magyarországon is új jogszabályok születtek, melyeknek megfelelően energetikai tanúsítvány, energiatanúsítvány beszerzése 2009. 01.01-től kötelező minden új épület használatbavételi engedélyéhez, 2012. 01.01-től pedig minden adás-vétel és 1 évet meghaladó bérbeadás esetén is.

Az energetikai tanúsítvány jelentősége

Az energetikai tanúsítvány alapján az épület használatától és a fogyasztói szokásoktól független, átfogó képet kaphatunk az ingatlan fajlagos éves energiafelhasználásáról és a várható fenntartási költségeiről. 
A 7/2006 TNM Rendeletben található számítási módszerrel minden vizsgált épületre kiszámítható az összesített energetikai jellemzőre vonatkozó követelményérték. Ez a követelményérték felel meg 100%-nak. A vizsgált épület energetikai jellemzője és a követelményérték arányának százalékban kifejezett értéke alapján történik az adott épület A+-tól I-ig tartó, 10 osztályos skálán történő energetikai minősítése.

Az energiatanúsítványt akkor is érdemes minél előbb megcsináltatni, ha nem szeretne megválni otthonától, hiszen az energetikai tanúsítvány energia-megtakarítást elősegítő javaslatokat is tartalmaz, melyek iránymutatást adnak, hogyan csökkentheti jelentősen ingatlana energiafelhasználását és költségeit.
A vizsgálatot követően az energetikai tanúsítványt néhány napon belül kiállítjuk, a kiállított energiatanúsítvány 10 évig érvényes.

Az energetikai tanúsítvány készítésének folyamata

Az energetikai tanúsítvány elkészítése történhet terveken és a kivitelező nyilatkozatán alapuló számításokon, a gyakoribb azonban a műszeres vizsgálat. A megrendelést követően helyszíni felméréssel azonosítjuk és számítással ellenőrizzük a szerkezetek hőátbocsátási tényezőjét és az épület fajlagos hőveszteség-tényezőjét.

A hőkamerás felvételek, a felmérési adatok, a korábban kapott dokumentumok és nyilatkozatok alapján, szoftver segítségével készítjük el az energetikai számításokat. Kiszámítjuk az épület fajlagos primer energia fogyasztását és meghatározzuk az épület energetikai osztályba sorolását.
Az eredményként kapott információk alapján javaslatot teszünk a célszerűen elvégzendő felújítási lépesekre és készítünk egy szimulációt, hogy a javasolt változtatások milyen eredményeket hoznak majd az energiafelhasználás hatékonyságának növelése és a költségek csökkentése érdekében.

 

 

Mi a különbség az energiatanúsítvány és az energiaaudit között?

Az energiaaudit az energiatanúsításnál sokkal részletesebb vizsgálat, mely alkalmas energetikai korszerűsítési beruházások előkészítéséhez.


Az energiaaudit során felmérjük az épület külső határoló szerkezeteit, az épületgépészeti rendszert (fűtési, használati meleg víz készítési, hűtési, légtechnikai és világítási rendszerek), valamint a fogyasztói és az üzemeltetői szokásokat. Az energiaaudit részeként elemezzük az elmúlt évek energiaszámláit és a fogyasztási adatokat összehasonlítjuk a számított energiafelhasználással. A vizsgált épület hőtechnikai jellemzői, energiafogyasztási adatai, aktuális energiaárai és a fogyasztói szokásai alapján javaslatot teszünk az energiaköltségek csökkentésére.
Az energiatanúsítvány – annak érdekében, hogy az épületek energiafogyasztásának számítása egységes és megismételhető legyen – nem veszi figyelembe az adott épület használatát, fogyasztói szokásait.

Energetikai tanácsadásAz energiaaudit részletesen kidolgozott javaslatokat tartalmaz az energia-megtakarítási lehetőségekre vonatkozóan, míg az energiatanúsítvány rövid szöveges javaslatokat ad.
Az energiaaudit megtakarítási javaslatainak egyenkénti és együttes megvalósításához költségbecslést készítünk és kiszámítjuk, hogy a javaslatok megvalósítását követően várhatóan mennyi lesz az energiafelhasználás és annak költsége. A javaslatok beruházási költségbecslése és a várható energiaköltség csökkenés alapján kiszámítjuk a megtérülési időt, mely alapján Ön el tudja dönteni, mely javaslatokat valósítja meg.

Mikor célszerű energiaauditot készíttetni?

Amennyiben szeretné az épület energia felhasználását csökkenteni és a közeljövőben ennek érdekében beruházást tervez (pl. hőszigetelés, nyílászáró csere, hőtermelő rendszer cseréje, fűtéskorszerűsítés, stb.), akkor mindenképpen javasolt energiaauditot készíteni. Az energiaaudit során felmérjük az épület meglévő állapotát és konkrét javaslatokat adunk az energia-megtakarítási lehetőségekre vonatkozóan. Egyes energetikai pályázatok kötelezően előírják energiaaudit készítését.

Ki készíti az energetikai tanúsítványt és az energiaauditot?

Az energiaauditot és az energiatanúsítvány elkészítését speciális vizsgát tett és a mérnökkamaránál regisztrált mérnökeink végzik.

Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány és az energiaaudit elkészítése?

Minden ingatlan és épület különböző. Az energiaaudit árát is befolyásolja az ingatlan mérete, jellege és a rendelkezésre álló dokumentumok megléte.


Személyre szabott árajánlatért vagy bővebb információként vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal!

 

Kérje szakértőink tanácsát online!

Érdeklődés

Szolgáltatások

Kérjük válaszzon egy vagy több szolgáltatást, amit meg szeretne tőlünk rendelni.


Diagnosztika

ÉpítésKapcsolattartó

Kérjük adja meg személyes adatait. Később ezeken az elérhetőségen keresztül értesítjük megrendelésének státuszáról.Ingatlan

Kérjük adja meg a szóban forgó ingatlan alapadatait!

CAPTCHA
KapcsolatfelvételKapcsolatfelvétel - Energetikai tanúsítvány