Blog

A hitellel vásárolt lakások eladásának technikái

A négy millió darabra tehető magyar lakásállomány közel 40 százaléka terhelt jelzáloggal, viszont sokan akarják másik lakásra cserélni az ilyen otthonaikat - a lehetséges eladási technikákat ismerteti az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. (OCHC) MTI-hez eljuttatott közleménye.

Aki vissza tudja fizetni a lakásán lévő hitel hátralékát, az vásárolhat legkönnyebben új lakást, hiszen a tehermenetesítés után már szabadon eladhatja azt, és a vételárát az új lakásra fordíthatja - olvasható a közleményben. A közlemény kitér arra, hogy a bankok ilyenkor különféle extra díjakat kérnek.

Gyakori a hátralékos hitel százalékában meghatározott költség, amelyhez még egy fix összegű tétel is járul. Bár a közlemény nem említi, de a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Farkas Ádám a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke ezt a gyakorlatot megszüntetendőnek nevezte, mivel nem korrekt dolog ugyanazért több díjat is kérni. Aki nem tudja készpénzben kifizetni a hitelét, az áthidaló kölcsönt vehet fel, abból fizeti ki azt, majd amikor eladta a lakást, visszafizeti az áthidaló kölcsönt. Ezt a hitelt rendszerint a régi és az új lakásra is ráterhelik - jelzáloggal - a bankok, de a régi lakás eladása után már csak az új lakáson marad a jelzálog.

 
A blogbejegyzés forrása:

Kisalföld - Otthon CentrumKapcsolatfelvétel