Blog

Újabb kitüntetést kapott

Sánta Lajos okleveles építészmérnök pályafutása újabb elismeréssel gazdagodott, amikor átvehette a Sá-Ra Termál Kft.-t megillető Hegykő Községért díjat.

Sánta Lajos okleveles építészmérnök pályafutása újabb elismeréssel gazdagodott, amikor – vezetőtársával, Radovits Tiborral együtt – átvehette a Sá-Ra Termál Kft.-t megillető Hegykő Községért díjat.

– A soproni Széchenyi-gimnáziumi éveim alatt nyaranta már diákmunkákat vállaltam – emlékezik azokra az időkre a sarródi születésű Sánta Lajos, a Sá-Ra Termál Kft. ügyvezetője és az Origo-Sánta Rt. elnöke. – Nagyon büszke voltam arra, hogy az ötvenes évek végén magam is részt vettem az Esterházy-kastély felújítási munkálataiban. Magával ragadott az alkotás hangulata, s örömmel töltött el, ahogy napról napra megszépült a kastély. Gyerekfejjel akkor szentül megfogadtam, építész leszek.

Innentől kezdve Sánta Lajos pályája egyenesen ívelt fölfelé. A Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karán diplomázott, majd a megyei építőipari vállalatnál kezdett el dolgozni. A sarródi gyökerekkel rendelkező fiatalember szakmai hozzáértésére, innovatív képességeire felfigyelt a Fertődi Építőipari Szövetkezet akkori vezetője, s megtörtént az, ami akkor nem mindennapi eseménynek számított: egy kis szövetkezet „kivásárolta" a nagy megyei vállalattól Sánta Lajos egyetemi éveinek ösztöndíját, hogy a tehetséges építészmérnök tudását, kreativitását a szövetkezetben hasznosíthassa. Sánta Lajos 1966-tól 1995-ig dolgozott a szövetkezetben, amely idővel részvénytársasággá alakult. A ranglétrán fölfelé haladva, közel húsz évig volt az rt. elnöke. Tevékenysége kiterjedt a fertődi Velux Kft. és a Marmolit Kft. alapítására is. 1995-ben azonban fiával, Lászlóval Origo-Sánta Rt. néven önálló céget alapított, amely az ingatlanpiacon nyújt teljes körű szolgáltatást.
– Mindig is a fejlesztésekkel és a kivitelezésekkel kapcsolatos feladatok vonzottak – jegyzi meg Sánta Lajos. – Minden egyes elkészült létesítménynél ugyanazt a gyerekkori örömöt érzem, mint amit annak idején a fertődi kastélynál. Arra is büszke vagyok, hogy a FÉSZ által emelt házak lakásait mind a mai napig úgy árulják: „fertődi építésű". Úgy gondolom, munkánkat, elért eredményeinket ennél jobban semmi sem minősítheti...

Sánta Lajos szakmai elismertségét jelzi, hogy a megyei iparszövetség elnöki, s a Magyar Iparszövetség alelnöki tisztét is betölti.
A munka iránti megszállottsága révén számos megtiszteltetést érdemelt ki: az évtizedek alatt az építészmérnök Eötvös Lóránd-díjban, a Munka Érdemrend arany, illetve ezüst fokozatában, s a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel (1995) kitüntetésben is részesült. E lista nemrég a Hegykő Községért díjjal egészült ki.

– A hegykői községvezetés hosszú távú, több évtizedes programban gondolkodik, s ilyen körülmények között igen jól lehet dolgozni, előre tervezni – fogalmazott Sánta Lajos. – A termálfürdő sokoldalú fejlesztése, az elképzelések megvalósítása és a további elgondolások majdani realizálása messzemenően egybecseng a község turisztikai vonzerejének növekedése igényével. Örülünk, hogy elismerték eddigi fáradozásunkat, de igazából nem ezért, hanem a szép feladatok megoldásáért dolgozunk.

 
A blogbejegyzés forrása:

KisalföldKapcsolatfelvétel