Blog

Túlképzés, hiányszakmák a munkaerőpiacon

Fodrász, szakács, felszolgáló, közgazdász – néhány a ma divatos szakmák közül. Érthető, hogy sokan ezeket szeretnék elsajátítani, emellett - érdeklődés hiányában - egyre több területen akadozik a szakemberképzés. Mindez a munkaerőpiacra is rányomja bélyegét, az egyik oldalon kialakult túlképzés mellett egyes szakmákban kevés a szakember.

A főváros után Győr-Moson-Sopron megyében a legalacsonyabb: 4,5 %-os a munkanélküliségi ráta. Sopronban ,,százból egy" ember állástalan, ez az arány Európai Uniós viszonylatban is kedvező; sokan ugyanis a szomszédos Ausztriába járnak dolgozni, ahol főként az építőiparban és a vendéglátás területén foglalkoztatják őket. A többség persze itthon szeretne boldogulni, mégpedig - lehetőség szerint - a népszerűbb és jobban fizető foglalkozások valamelyikével.

Szekér Ákos, a soproni Munkaügyi Központ kirendeltség-vezetője kérdésünkre a ’divatszakmák’ közül kiemelte fodrász és a kozmetikus foglalkozásokat, míg a felsőfokú végzettségűek között a pedagógus, a közgazdász és jogász a legnépszerűbb. Így ezeken a területeken a túlképzés jelei mutatkoznak, ugyanakkor bizonyos szakmákban kevés a szakember. Szekér Ákos példaként említette, hogy van olyan képzésük, amelyet már három éve nem sikerül elindítaniuk, mert nem találnak 20 fiatalt, akik szerszámkészítőnek mennének, pedig garantálnák számukra a biztos elhelyezkedést.

Ifj. Orbán Aladár fejvadász (Origo-Sánta Rt.) a Cyberpress-nek elmondta, hogy megbízóik több mint fele elsősorban műszaki végzettségű szakembereket keres, közgazdászokból egyre inkább túlkínálat van a piacon. Mint mondja, miután a Soproni Egyetem is nagyon sok közgazdász hallgatónak ad diplomát, ma már az is előfordul, hogy közgazdász diplomával valaki akár eladói munkakörben helyezkedik el.

 
A blogbejegyzés forrása:

CyberpressKapcsolatfelvétel