Blog

Soproni Frissdiplomások az álláskeresés útvesztőiben

A soproni fiatalok szeretnének dolgozni; szeretnének Sopronban dolgozni. A fejvadászok, internetes portálok, munkaügyi központok egyöntetű képet mutatnak: nehéz pályakezdőként elhelyezkedni; Sopronban pedig a dunántúli viszonylathoz képest is minimális erre a lehetőség.
Sopron, G. Gibicsár Éva
 
Magyarország legnagyobb álláskereső portálján november hónapban 19 állásajánlat várta a tapasztalat nélküli frissdiplomásokat megyénk területén; ebből mindössze egyetlen egy vonatkozott a városunkra.
 
A Sopronban dolgozni vágyóknak bőven akad lehetőség, Ha végigböngésszük az aktuális álláshirdetéseket, láthatjuk, bőven van kereslet munkaerőre a szolgáltatások területén, ám a diplomásoknak alig-alig kínálnak állásokat.  Különösen nehéz helyzetben vannak a diplomás pályakezdők. Kettő soproni fiatalt kérdeztünk arról; hogyan képzeli a felnőtt életet Sopronban.
 

Tímea tavaly diplomázott, közgazdász végzettsége van és szeretett volna Sopronban maradni. Erre azonban nem nyílt lehetősége.
- Budapesten dolgozom. Nem így terveztem. Sopronban szerettem volna elhelyezkedni; ez azonban fél év aktív álláskeresés után sem sikerült. Sajnos tapasztalat nélkül nem vettek fel sehova. Nekem viszont szem előtt kell tartanom, hogy a karrierem szempontjából meghatározóak az első évek; pláne nőként; hiszen gyerekvállalás miatt meg kell majd szakítanom a pályámat. Bízom benne, hogy majd visszatérhetek a szülővárosomba, és el tudok Sopronban is helyezkedni; erre azonban frissdiplomásként nekem nem nyílt lehetőségem.
 
 Péter a nyáron fog diplomázni, kommunikáció szakon, és aggódva tekint a jövőbe.
- Már most böngészem, bújom a hirdetéseket, a netet. Képzem magam önéletrajz írásból, interjútecnikákból. Egy diplomásnak átmenni a mai többkörös interjúkon szerintem már-már külön művészet. Nem fűzök sok reményt ahhoz, hogy Sopronban helyezkedjek el. Az igazsag az, hogy nem is igazán látni olyan állásokat itt, amikben a humán beállítottságú diplomás, tapasztalat nélküli pályakezdőket keresik. Jelenleg egy célom van: állást találni; olyan állást, amiből el tudom kezdeni az önálló életet. Bárhol az országban.


Orbán Aladár, senior HR tanácsadó megerősítette, hogy a fiatalok aggodalmai nem alaptalanok.
– Városunkban frissdiplomásként elhelyezkedni valóban nagyon nehéz, de vannak olyan szakmák, ahol ez nem a lehetetlen kategória. Gépészmérnökök, villamosmérnökök biztos, tárgyalási szintű idegennyelv tudással el tudnak helyezkedni. A közgadászoknak is akadnak lehetőségek, azonban ezen a területen már jóval nagyobb a verseny. A humán ágazatban, például ha például tanárok, óvónők, szociális munkáskok keresnek fel minket, már nem sok jót tudunk ígérni. Orbán Aladár szerint ma már igazán versenyképes frissdiplomásnak azok az álláskeresők tekinthetőek, akik kettő idegennyelvet beszélnek, és ebből az egyik valóban magabiztos, szakmai nyelvtudás.

 
A blogbejegyzés forrása:

KisalföldKapcsolatfelvétel