Blog

Sikeres pályázat alapja a jó önéletrajz

Talán arról már hallott, hogy milyen betűtípussal kell írni az önéletrajzot, hogy hasznos a jó portré, s azt is tudja, hogy nem érdemes valótlant állítani, többnek mutatkozni.

 

A jó ónéletrajz már fél siker. Nagyon sok múlik az elbírálás­nál azon, hogy milyen a jelölt írásbeli bemutatkozása. Az a leg­jobb, ha mindössze egy, max. 2 oldalnyi terjedelemben (A4-es), lényegre törően foglaljuk össze a tudnivalókat. Az önéletrajz legyen informatív, de csak a megpályázott munkakör szempontjá­ból fontos adatokat tartalmazza. Fontos, hogy áttekinthető, jól tagolt legyen, az önéletrajzot nem elolvasásra, hanem átolvasás­ra szánják.

Mitől lesz jól szerkesztett a bemutatkozás? Az önéletrajz általában öt részre tagozódik. Az első a személyes, amelyben a pályázó neve, születési helye és ideje, levél- és e-mail címe, telefonszáma szerepel. Elcsúszhat a jelölt olyan apróságon is egy szoros ver­senyben, hogy milyen az e-mail címe, Nem tanácsos tehát állásügyben poénos, például "kiscica" vagy "napoleon" néven levelez­ni. A második rész a végzettségről szóljon: mikortól meddig, hol tanult és mit. Az általános iskolát felesleges feltüntetni, a többinek viszont pontosan kell szerepelnie. A harmadik elkülönülő fejezet legyen a tapasztalaté: mikortól meddig, melyik cégnél, milyen beosztásban és feladatkörben dolgozott a pályázó. A következő, negyedik részben a nyelvtudásunkról (nyelv és szint) adhatunk számot, az ötödik, utolsó részben pedig egyéb, a munka szem­pontjából hasznos információkat közölhetünk. Ilyen a számítógépismeret vagy a jogosítvány. Mindig legyen dátum és aláírás is a bemutatkozásunk végén. Soha ne nyújtsunk be novemberben áprilisi önéletrajzot! A dátum átjavítására ne sajnál­juk az időt akkor sem, ha a köztes hónapokban nem változott semmi. És végül még egy praktikus tanács: az adatokat, informá­ciókat röviden és áttekinthetően szerkesszék az oldalon, de úgy, hogy a bírálóknak még hely is jusson a jegyzeteléshez. Ha mind­ehhez még a portréjukat is csatolják a jobb felső sarokban, Önök­kel biztosan elégedettek lesznek - s ez mar fél siker!

 A blogbejegyzés szerzője:

Orbán Aladár

A szerző további cikkei »


Kapcsolatfelvétel