Blog

Mennyit fogyaszt a háza? Készítessen energia tanúsítványt!

A tanúsítvány kiállítása kötelező az olyan új építésű, 50m2-nél nagyobb alapterületű lakóingatlanokra* melyek építési engedélyeztetési eljárása 2006. szeptember 1. után indult, a használt lakóépületekre, lakásokra 2012. janu

Az energetikai tanúsítás az épületeket, lakásokat, vagyis önálló rendeltetési egységeket energiafogyasztásuk alapján kategóriákba sorolja, mely a nagyon jó A+ értéktől egészen az elavult I értékig terjed. A tanúsítvány tartalmazza a számítás alapadatainak rögzítését, az épület szerkezeti elemeinek hőtechnikai számításait, a gépészeti rendszerek típusait. Tartalmazza továbbá az épület rendeltetésétől és a kialakított gépészeti rendszerektől függően a különböző célú (fűtés, melegvíz, világítás, hűtés, szellőzés) energiafelhasználásokat, az összesített energetikai jellemzőt, és az épület, illetve lakás mindezen jellemzők figyelembe-vételével számított energetikai besorolását.

 

energia_hazikoNem mindegy, hogy többnyire a házat vagy az utcát fűtjük.

 

Ezen felül rövid szöveges javaslatot tesz az energetikai besorolás javításának lehetőségeire. A tanúsítvány birtokában így mindenki számára egyértelmű lesz, hogy milyen műszaki fejlettségi szintű ingatlanról van szó, például egy adásvétel esetében. Az üzemeltetési költségek és a komfortfokozat a lakóingatlanok értékét is jelentősen befolyásolhatja, a jövedelemtermelő ingatlanok esetében (irodaház, raktárcsarnok stb) pedig számítható az értékkülönbözet.

A tanúsítvány kiállítása kötelező az olyan új építésű, 50m2-nél nagyobb alapterületű lakóingatlanokra* melyek építési engedélyeztetési eljárása 2006. szeptember 1. után indult, a használt lakóépületekre, lakásokra 2012. január 1. előtt nem kötelező kiállíttatni a tanúsítványt, ebben az esetben a fenti határidő előtt önkéntes a tanúsítvány megrendelése A pontos, jogszabályi meghatározást lásd a 176/2008. Korm. rendeletben.

Mégis, azt javasoljuk, gondolkodjon el, mérlegeljen! Hazánkban csak elenyésző mértékben jelenik meg egy ingatlan árában, hogy milyen energetikailag az épület. Ha Ön még nincs tisztában vele, hogy energiafogyasztás szempontjából mit várhat az ingatlantól, melyben lakik, nem árt tudni, így mire 2012-től kötelező lesz a tanúsítvány kiállítása, Ön fel is készülhet, és akár egy jobb minőségű, ezért magasabb értékű ingatlannal rendelkezhet. A elkövetkező napokban-hetekben segítek eligazodni, hogy milyen módszerekkel, ötletekkel, megoldásokkal kb. mekkora mértékű energiafogyasztás csökkentést lehet elérni.

 A blogbejegyzés szerzője:

Várallyay Balázs

A szerző további cikkei »


Kapcsolatfelvétel