Blog

Megújulhat a Greilinger-malom

Elkészült Sopronban a Fenyő tér 1. szám alatti valamikori Greilinger-malom rekonstrukciójának építési engedélyezési terve. A Rák- patakra települt hajdani vízimalmok egyike a jövőben kétszintes nagypolgári lakóházzá válhat.

Józsa Dávid okleveles építészmérnök közreműködésével elkészült a Fenyő tér 1. szám alatti egykori Greilinger-malom rekonstrukciós tervdokumentációja. A felújítás egyedülálló kezdeményezés, a műemléki malomépület kétszintes kertes lakóházzá válna, mely a mai igényeknek a leginkább megfelel. A városi levéltárban a ház eredeti tervei már nem találhatók meg, csak XIX. századi átépítésének dokumentumai. Az épületet Greilinger János Mihály 1778-ban vásárolta egy nyilvános árverésen.

Később a házat kibővítették, erről tanúskodik a városi téglaégetőből vásárolt 5700 falazótégla. A malmot 1869-ben gőzmalommá alakították, majd lakást is kialakítottak benne. A malombirtokot a város 1890-ben kisajátította, majd 1918-ban ismét magánkézbe került. Napjainkra malmot kevéssé idéz a Fenyő tér leginkább felújításra szoruló épülete.
– Az összes alapterület közel ötszáz négyzetméter, mely a két szinten kívül a pincét is magában foglalja – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Sánta László tulajdonos.

 
A blogbejegyzés forrása:

KisalföldKapcsolatfelvétel