Blog

Karriertanácsok: A beilleszkedésről

"Frissdiplomásként most kaptam végre munkát. Még sohasem dolgoztam élesben, egy összeszokott csapat tagjaként, s kicsit félek a beilleszkedés buktatóitól. Segítene?" - írja egy olvasónk. Nézzük meg hát, mire és kikre számíthat az újonc egy már működő közösségben!

A legfontosabb szabály a mosoly. Nem vigyorgás és vihogás, hanem kedves, közvetlen, emberi mosoly. Ez mindig hidat ver a munkatársak között. Ugyancsak nagyon fontos, hogy az újdonsült kollégának nem szabad elfelejteni: itt elsősorban neki kell alkalmazkodnia. Nehezen boldogul az, aki zárkózott típus, előnyben van viszont az a munkavállaló, akinek jó emberismerete és kommunikációs készsége van, ő valószínűleg nem is kérne tanácsot a beilleszkedéséhez...

A munkahelyi konfliktusok elkerülése érdekében vázoljunk fel néhány alaptípust, amelyek felismerésével könnyebben kezelhetjük a munkahelyi nehézségeket!

Az "agresszív" kolléga hirtelen haragú, aki apróságok miatt is képes kiborulni. De nem kell megijedni a kiabálós, csapkodós munkatárstól, mert nála ez az állapot amilyen hirtelen jön, olyan gyorsan el is múlik. A lényeg, hogy ne akkor álljunk le vitatkozni vele, amikor éppen dühöng. Később már értelmesen is szót lehet váltani vele. Az "okoska" típus könnyen felismerhető, hiszen mindenhez ért, mindenre van egy frappáns válasza, minden problémára tudja a megoldást. Érdemes meghallgatni, érezze, hogy figyelnek rá, ellenkező esetben ugyanis vérig sértődik. Persze nem kell feltétlenül meg is valósítani kreatív ötleteit...
Az első napokon talán észre sem venni a közösség "nebáncsvirágját", aki mindig a háttérben, szótlanul dolgozik.

Nem vesz részt a vitákban, nem megy el a munkahelyen kívüli közös programokra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem tudja, mi zajlik körülötte! Általában igenis figyel, s valószínűleg a magányosságát is szeretné már levetkőzni, ha valaki segítene neki ebben. Érdemes beszélgetést kezdeményezni vele, de csak óvatosan, az erőszakos, feneketlen csacsogás riasztja!

Az információgyűjtő "kígyó" mindenhol ott van, mindenről tud, s általában ő irányítja a közösségben az eseményeket. Nyájasan közelít az újonchoz is, hiszen újabb híreket gyűjthet be. Óvatosságra intek  mindenkit az ilyen kollégával szemben, mert a neki elmondottak a felismerhetetlenségig torzítva mennek majd a társaságban körbe. Léteznek "mérges kígyók is", akik az információáramoltatást az ártás szándékával végzik. Őket jobb messzire kikerülni!

A fentieken kívül persze még számos típus létezik, de mindegyikkel szemben érdemes őszintének, nyitottnak és türelmesnek mutatkozni.
Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mail címen!

 
A blogbejegyzés forrása:

KisalföldKapcsolatfelvétel