Blog

Jelzáloghitelt szeretne felvenni lakásvásárláshoz, szabadfelhasználáshoz, esetleg adósságrendezéshez?

Érdekli Önt hogyan készül ingatlanának banki értékbecslése?

Alábbi bejegyzésünk segít Önnek eligazodni az értékbecslések világában. Ha egy jelzáloghitelt veszünk fel, legyen annak célja lakásvásárlás, szabadfelhasználás, hitelkiváltás, mindig ingatlanfedezettel kell rendelkeznünk. A jelzáloghitelbe bevonandó ingatlannak meg kell határozni a forgalmi értékét, a hitelbiztosítéki értékét, esetenként likvidációs értékét. Az értékelendő ingatlan értékbecslését a bank egy szerződött értékbecslő céggel végezteti el, az adott bank szempontrendszere szerint. A bankok speciális szabályokat írnak elő az értékbecslést készítő cégeknek, melyek bankonként változóak lehetnek. Lássuk, hogyan is készül az értékbecslés egy jelzáloghitel folyósításához.

  1. Az értékbecslő cég megkapja az értékbecslés megrendelését a jelzáloghitelt folyósító banktól.
  2. Telefonon történt egyeztetés után az értékbecslő cég alkalmazottja, vagy alvállalkozója kimegy a helyszínre, szakértői szemlét tart, szükség szerint alaprajzot készít, részletesen felméri az ingatlant.
  3. Külső és belső fotókat készít az ingatlanról, illetve a helyszínen tájékozódik az ingatlan műszaki állapotáról, környezetéről, környék infrastruktúrájáról stb.
  4. Az értékbecslő szakember a rendelkezésére álló jelenlegi, illetve korábbi ingatlan adásvételek, ill. kínálati adatok alapján az irodájában összehasonlító elemzést végez, majd elvégzi a szükséges korrekciókat.Ezt nevezzük piaci összehasonlító módszernek. Jelzáloghitelek esetében lakóingatlanoknál legtöbbször az értékbecslők ezt a módszert alkalmazzák. Esetenként hozamszámításos módszerrel, ill. költségalapú módszerrel is ellenörzik az ingatlan reális piaci értékét.
  5. Megállapítja az ingatlan forgalmi, és hitelbiztosítéki, egyes pénzintézeteknél likvidációs értékét, melyre a bank által előírt elveket alkalmazza. 
  6.  Az elkészült értékbecslés cégen belül ellenőrzésre kerül, majd a banknak továbbítják . A bank ennek alapján mérlegel jövedelmi viszonyainkat is figyelembe véve.

 A blogbejegyzés szerzője:

Várallyay Balázs

A szerző további cikkei »


Kapcsolatfelvétel