Blog

Ingatlanának energia fogyasztás csökkentése

I. Fűtésköltség megtakarítás. Egy átlagos háztartásban a felhasznált összes energia csaknem háromnegyedét fűtésre fordítjuk. Egy kis odafigyeléssel azonban könnyen csökkenthetjük a fűtési költségeinket.

Egy átlagos háztartásban a felhasznált összes energia csaknem háromnegyedét fűtésre fordítjuk. Egy kis odafigyeléssel azonban könnyen csökkenthetjük a fűtési költségeinket. 

Fűtésünk optimális energiafelhasználását – ha még megtehetjük - már a tervezéskor érdemes pontos méretezéssel kialakítani.

Ha naponta legalább kétszer 3-5 percig szellőztetünk kitárt ablakokkal, akkor az elhasznált levegő gyorsan és tökéletesen kicserélődhet a kinti friss levegőre. A hosszú ideig résnyire nyitva hagyott ablakokkal csak az utcát fűtjük, és a szoba kihűl.  

Az ablakokon besütő nap energiája télen is jól hasznosul, naplemente után azonban lehűl az ablakfelület, ezért húzzuk be a függönyt, eresszük le a redőnyt. 

Ne zárjuk körül bútorokkal a fűtőtestet, és ne lógjon rá a függöny, mert így megakadályozzuk a meleg levegő áramlását. 

Az ablakok alatt elhelyezett fűtőtestek segítik, hogy a beáramló hideg levegő összekeveredjen a szoba felfűtött levegőjével, így hőérzetünk kellemesebb lesz.

A rendeltetésének megfelelően próbáljunk beállítani egy-egy helyiség hőmérsékletét. A kellemes közérzethez például a nappaliban 20-22 ºC, a gyerekszobában 22-23 ºC, a hálóban 18-20 ºC ajánlott. 

Mindig csak ott és annyit fűtsünk, ahol és amennyire szükséges. Ha napközben hosszabb időre elmegyünk otthonról, érdemes alacsonyabbra állítani a termosztátot, vagy elzárni a radiátorokat, letekerni a konvektort, vagy előre beprogramozni a rendszert.

Az alacsonyabb hőmérsékletet is melegnek érezzük, ha elég párás a levegő.

Szereljünk hőtükörfóliát a radiátorok mögé fűtési, így a fűtési energia akár 5-6 százalékát is megtakaríthatjuk! 

Ellenőriztessük minden évben szakemberrel a kazánt, konvektorokat, így akár 5-10 százalékkal is csökkenthet a fűtés költsége!

 A blogbejegyzés szerzője:

Várallyay Balázs

A szerző további cikkei »


Kapcsolatfelvétel