Blog

Ingatag ingatlanpiac

Két és fél éve tart az ingatlanok árának feltartóztathatatlan zuhanása, a válság magával rántotta a keresletet is.

Most a kisebb és olcsóbb városi téglalakások élik virágkorukat, a piac legnagyobb vesztesei a paneltulajdonosok. Győr és Sopron ezzel együtt biztatóbb helyzetben van az országos átlagnál.

Harmadával esett vissza 2008 első félévéhez képest az ingatlanok iránti kereslet. Az Otthon Centrum országos körképe szerint Győrben átlag alatti, 20–30 százalékos a mérséklődés, amelynek több oka van Kocsis Lajos, az Otthon Centrum megyei franchise partnere, az Origo-Sánta Real Kft. ügyvezető igazgatója szerint. Az általánosan kedvezőbb gazdasági helyzet mellett megyénkben jobb a lakáskeresők fizetőképessége, jelentősebbek megtakarításaik. Emiatt talán a bankok hajlandósága is nagyobb a finanszírozásra. Aki mostanában készül hitelfelvételre, nem árt, ha tudja, a pénzintézetek szigorításainak nincs vége: június 11-től a háztartások teherbíró képességét is vizsgálják a hitelezhetőségi limitszámítás bevezetésével, bár Kocsis Lajos szerint ez a korábbiakhoz képest nem jelent újabb, lényeges szűrőt a többségnek.


De vissza a piacra, nézzük előbb a keresletet: miután a vásárlók kevesebb hitelt tudnak és akarnak felvenni, a kisebb, olcsóbb lakásokat keresik. Győrben 2008-ban a legnépszerűbb az újszerű, téglaépítésű, egyedi fűtéses, nappali plusz 2 szobás, 70 (Sopronban 60) négyzetméteres lakások voltak. Most a favorit a 1,5–2 szobás, 10–20 négyzetméterrel kisebb alapterületű lakás mindkét városban. A méretekkel az ár – s nyilván a rezsi is – sokat visszaesik: a soproni vásárlóknak a két évvel ezelőtti 15–16 milliós beruházás helyett már csak 10–12, a győrieknek 17–18 millió helyett 10 millió forint körüli kiadással kell számolniuk, amennyiben a most legkelendőbb lakások közül választanak.

Az ingatlanvásárlók visszavesznek igényeikből, aki nagyobb téglalakást vásárolt volna korábban, ma már kisebbet keres.

Az ingatag ingatlanpiac legnagyobb vesztesei a paneltulajdonosok, akik 2 szobás vagy 2 szoba-hallos lakásukért két éve Sopronban 7,5–8, Győrben pedig akár 9 milliót is elkérhettek, most már csak 6–6,5, illetve 6,5–8 milliót. Kocsis Lajos úgy látja: az ingatlanvásárlók visszavesznek igényeikből, aki nagyobb téglalakást vásárolt volna korábban, ma már kisebbet keres, aki pedig eleve kisebbet akart venni, lehet, hogy már csak panelban gondolkodik. Aki korábban frekventált helyen fekvő, esetleg igényes, felújított otthonra vágyott, most megelégszik egy kevésbé előnyös helyen épített, vagy használt állapotúval, abban bízva, hogy lassan, ahogy telik rá, lakhatóbbá teszi.

Nem lenne teljes a kép, ha nem ejtenénk szót azokról az ingatlanokról, amelyek állják a válságot: Győrben idetartoznak a 2 szobás, 50 négyzetméteres, átlagos állapotú, egyedi fűtésű, téglaépítésű belvárosi lakások, amelyek 2008-ban 10–11, most pedig 9–10 milliót érnek, míg Sopronban ugyanezek – nem belvárosi, hanem általában frekventált elhelyezkedéssel – két éve 12–13, most pedig 11–13 millió forintba kerülnek.

 
A blogbejegyzés forrása:

KisalföldKapcsolatfelvétel