Blog

Harmadannyi lakáskölcsön

Harmadannyi lakáskölcsön talált gazdára Magyarországon tavaly a 2008-asnál. A kormány márciusi és júniusi szigorításai miatt a tendencia várhatóan idén sem fordul meg.

A Központi Statisztikai Hivatal frissen publikált adatai szerint a pénzintézetek 56 ezer lakáskölcsönt engedélyeztek az elmúlt évben, 323 milliárd forint értékben. Az előbbi 62, az utóbbi 66 százalékos zsugorodást jelent 2008-hoz képest. Az államilag támogatott hitelek megmaradtak az egy évvel korábbi szinten, a támogatás nélküliek – főleg a devizaalapúak – viszont valósággal zuhantak.

A teljes lakáshitel-állomány 92 százalékának minősítése ˝problémamentes˝ volt, több mint 4 százalékuk ˝külön figyelendő˝ jelzést kapott, az ˝átlag alatti˝, illetve a ˝kétes vagy rossz˝ hitelek aránya pedig elérte a 4 százalékot. ˝Figyelemre méltó változás, hogy 2008 végéhez képest harmadával csökkent a külön figyelendő, viszont több mint felével nőtt az átlag alatti, valamint a kétes vagy rossz minősítést kapott hitelek aránya. Ez azt jelenti, hogy miközben a problémamentes hitelek aránya nem változott, a mindeddig külön figyelendő kategóriába tartozó hitelek átkerültek az ettől rosszabb besorolású (...) csoportba˝ – állapította meg a KSH.

 

 
A blogbejegyzés forrása:

KisalföldKapcsolatfelvétel