Blog

Egy kis fájdalomcsillapító

Ha illetékfelfüggesztést kért és beépítési kötelezettségének mégsem tud eleget tenni itt egy jó hír karácsony előtt --> a 2009. évi LXXVII. törvény a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról

Sok tervezett társasházi ingatlanfejlesztést és  családiház építést hiúsított meg a válság a finanszírozás illetve a piaci kereslet elégtelensége miatt. A telektulajdonosok jelentős része a tervezett építkezésre tekintettel élt az illetékfelfüggesztés lehetőségével: ha a telek tulajdonjogának megszerzését követően négy éven belül azt lakóingatlannal építette be az addig felfüggesztett illetéket nem kellett kifizetnie.

 

Az elmaradt építkezés elmaradt munkalehetőséget, forgalmat, hasznot vagy elmaradt lakhatási lehetőséget jelent, de ezen felül eddig számolni kellett még a felfüggesztett illeték és a pótlékok megfizetésével is. A jogszabály azonban most lehetsőget biztosít arra, hogy az illetéket a jelenlegi kedvezőbb mértékben és pótlékmentesen fizesse meg a kötelezett, amennyiben vállalja, hogy 15 napon belül eleget tesz fizetési kötelezettségének.

A bejelentés határideje a NAV-nál 2012 március 31. A törvény hatálybalépése egyes értelmezések szerint 2011.11.30 de a 2012.01.01 a biztos, szerintem érdemes kivárni ezt a két hetet :)

 A blogbejegyzés szerzője:

Sánta László

A szerző további cikkei »


Kapcsolatfelvétel