Blog

A kiadott építési engedélyek száma jelentősen csökkent

 

Sokak szemében versenyképesebbek az újszerű használt lakások
Zuhanás: alig akad építkező
  
Töredékére esett vissza a kiadott lakásépítési engedélyek száma az első félévben a megyében. Sokan azért nem építkeznek, mert olcsóbb és könnyebb újszerű használt lakásokhoz jutni, mások a korábbinál nehezebb hitelfelvételtől rettennek meg.
 
Győr, Sopron
Hancz Gábor
Az építkezési kedv drasztikus csökkenéséről tanúskodnak a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb lakásépítési adatai. A megyében az első félévben 331 lakásra adtak ki építési engedélyt a hatóságok, ami mindössze 28 százaléka a tavaly ilyenkorinak. Győrött csupán 59 új otthon felhúzását tervezték, hetedét a 2009. január-júniusinak. Sopronban a csökkenés „csupán” 61 százalékos volt.
 
Wagner Katalin, az ingatlanközvetítéssel foglalkozó Otthon Centrum győri irodájának értékesítési vezetője azt állítja, a kedvezőtlen folyamat mögött több ok áll. Az építési vállalkozók a válságban megtanulták, hogy biztosra menjenek: sokan csak akkor fognak bele bármilyen társasház kivitelezésébe, ha a lakások egy részére már megvan a vevő.
 
Nincsenek könnyű helyzetben a családok sem, amelyek egy része a válság miatt elbizonytalanodva amúgy is nehezen szánja rá magát nagy kiadásokra. Az ő terveiket az befolyásolja, hogy idén két ízben is szigorodtak a lakáshitelezés szabályai. Rendeletben írták elő a kötelező önerő mértékét, tiltották meg a tisztán fedezetalapú kölcsönöket, és kötelezték arra a bankokat, hogy a kérelem elbírálásakor állapítsák meg az ügyfelek hitelezhetőségi limitjét. Több pár azért vár ki, mert abban bízik, hogy előbb-utóbb kedvező lakástámogatási rendszer lép életbe.
 
„További magyarázat, hogy a régebben nyújtott és sokak által igénybe vett szociálpolitikai támogatás, valamint a támogatott kölcsön megszűnt. Mivel a használt ingatlanok utáni illeték mértéke csökkent, hiába az új lakások illetékmentessége 15 millió forintig, sokak szemében versenyképesebbek az újszerű használt lakások, amelyekhez a nagy kínálat és a hitelbedőlések miatt nagyon alkuképes áron hozzá lehet jutni” – fogalmazott Wagner Katalin.
 
Szerinte Győrben visszafogja az építkezéseket az is, hogy rengeteg új lakás nem kelt el. Németh Zsolt, az Otthon Centrum soproni értékesítési vezetője úgy véli, hasonló a helyzet Sopronban: ha nem is olyan tömeges számban, mint a megyeszékhelyen, de ott is sok az eladatlan új lakás.

 
A blogbejegyzés forrása:

KisalföldKapcsolatfelvétel